torsdag 15 november 2007

En smaksak


Tycker du eller dina vänner att du har god smak? Eller är du betraktad som typen med dålig smak? I så fall, här finns hjälp av Niklas Rådström, som reder ut begreppen och försvarar den dåliga smaken:

Vi talar om god och dålig smak. God smak har den vars smak är lika bra, eller kanske ännu hellre bättre än vår egen. Dålig smak har den som inte förstår bättre än att tycka om sådant som vi vet att man inte borde tycka om. God och dålig smak går inte att förknippa med fult och vackert, rätt eller fel. Sådant bryr sig smaken inte om. Smaken nöjer sig med vad som är passande.

Den goda smaken är alltid allmänning, ansad och överblickbar. Den dåliga smaken däremot är vår egen gåta, ett smultronställe vid en glömd glänta i skogen, ett gömt rum i vår stilfullt möblerade lägenhet. Den goda smaken odlar vi inte bara till försvar för det som är riktigt och vackert, utan lika ofta av lättja, leda eller rädsla. Den dåliga smaken omfamnar vi av varm berusning och trofast kärlek, och på grund av det där som ingen vet.


Niklas Rådström

(foto: nov-07)

Inga kommentarer: