onsdag 21 november 2007

En baronessa


Ilja Repin (1844-1930)

Under slutet av 1800-talet framträdde en rad oerhört skickliga konstnärer inom det ryska måleriet. På bred front rörde man sig inom den figurativa realismen och man ägnade sig gärna åt motiv från den ryska landsbygden och dess arma bondefolk. Idag köps dessa målningar av stenrika ryssar för rekordsummor på auktionsverken runtom i västvärlden.

Samtidigt kom också den ryska porträttkonsten att utvecklas under det ryska måleriets guldålder. Den kanske störste målaren av dem alla - Ilja Repin (1844-1930) - var mångkunnig inom den figurativa realismens genre och fenomenal som porträttör. Han har bl.a. utfört en rad målningar av tsartidens överklass.

Repin fångade upp psykologiska subtiliteter hos sina modeller och kunde ge dem ett uttryck i bild. Som här i ett porträtt av baronessan Varvara Ikskul von Hildenbandt, som värdigt har intagit en ståndsmässig hållning motsvarande sin klasstillhörighet. Hon är mycket vacker men sval och distanserad och det går inte att ta miste på hennes "självklara" särställning, med ansiktet till hälften täckt av ett tunt flor.

Kvinnans röd-svarta klädsel väcker intresse, signalerar..... Det är stor konst.

Målningen tillhör Tretyakovgalleriet, Moskva.

Inga kommentarer: