lördag 2 augusti 2008

Röda stugor tåga vi förbi












När hemmansägare Seved Augustson i Vittskögle i maj 1872 rödfärgade sitt hus, anade han inte att han höll på att skapa den svenska nationalsymbolen: den röda stugan med de vita knutarna.

Idag ser vi rödfärgen snart sagt överallt i den svenska bebyggelsen - träslott, kyrkor, prästgårdar, bondgårdar, torp, egnahem, fritidshus, villor, uthus... - gammalt och nytt, lågt och högt.

Den rödfärgade fasadens levande skönhet är i ständig förvandling i takt med ljusets skiftningar...., morgonljus, middagsljus, skymningsljus, vinterljus osv. Och kanske är det just därför färgen har kommit att dominera i så gott som hela landet. Några landskap (Skåne, Gotland) i något mindre omfattning.

Vackra hus förtjänar att beskådas. Här ett axplock av röda stugor jag tågade förbi under året..., i Stockholms Stad, Sörmland och Uppland. Staden, landsbygden och skärgården.

Andra husfärger förekommer naturligtvis också mer eller mindre frekvent. Det finns ju t.ex. en och annan gul stuga i landet - som här i Tantolundens koloniområde - visad som det utsökta undantaget här i inlägget.

(historisk källa: De röda husen - Byggförlaget)

(foto: våren-sommaren 2008)

Inga kommentarer: