söndag 18 januari 2009

Europa mitt ibland oss


Den 1 juli 2009 tar Sverige över ordförandeskapet i EU. Det innebär att Sverige under ett halvår kommer att leda arbetet i EU. Speciellt efter Göteborg 2001 vet vi numera att det inte bara är en politisk uppgift, utan också en polisiär fråga.

Toppmöten, ministermöten och arbetsgruppsmöten kommer att hållas på flera orter i landet. Stockholm och Göteborg har de tunga mötena.


Med tanke på säkerhet och ordning får man hoppas att polisen den här gången är bättre förberedda än andra gånger då huliganer och grupperingar av aktivister tagit över och vandaliserat stadens gator och torg.


Det sägs att läxan som lärts är att välvillighet inte räcker för vare sig sportens eller politikens huliganer, ändå är Polisförbundets ordförande och rikspolischefen inte överens huruvida tilldelade resurser och insatsförmåga skall hålla måttet. Vi hoppas att rikspolisens försäkran om den högsta beredskapen någonsin skall visa sig vara tillräcklig och förhindra sönderslagna städer.


För alla de som gillar ordning på stadens gator finns inget utrymme för tappade grepp den här gången. Jag tror att de som har ansvar för säkerhetsfrågorna vet om det.


Europa mitt ibland oss? Javisst!

Inga kommentarer: