tisdag 21 augusti 2007

L'Inconnue de la Seine


Ett av fotografierna, en ung kvinnas ansikte, avvek tydligt från de övriga när jag gick igenom en stor bunt gamla familjebilder för en tid sedan. Bilden var avsänd som vykort med poststämpel 1927 och jag ville veta vem hon var. Jag började leta efter uppgifter och förstod att bilden föreställer L'Inconnue de la Seine - Den okända från Seine.

Historien kring hennes öde var oerhört uppmärksammad kring förra sekelskiftet och växte till legenden om den unga och olyckliga blomsterflickan, som drunknade i floden Seine. Det gåtfulla och fridfulla leendet ingick i mytbildningen kring hennes öde. Hade hon sett någonting? Visste hon någonting i dödsögonblicket?

Kroppen hade påträffats flytande i Seine någon gång i slutet av 1800-talet och den unga kvinnan blev efter sin död något av en kultfigur i Europa. Bilden visar dödsmasken, som någon drog på bårhuset och kopior av dödsmasken lär sedan ha hängt i mångas privata hem.

Det fridfulla leendet, skönheten och hennes okända identitet lockade många författare att skriva om henne. Man gjorde bl.a. jämförelser med Mona Lisas leende.

Ivar-Lo Johansson gjorde en resa till Paris, för att försöka utröna bakgrunden till legenden och den historiska verkligheten. Om detta går att läsa i hans verk Passionerna (Den okända från Seine).

Idag upplever vi nog dåtidens stora intresse för dödsmasken som något makaber men vi får inte glömma att vi idag betraktar de historiska händelserna ur ett helt annat tidsperspektiv. Tiden kring det förra sekelskiftet var dessutom fylld av omvälvande rörelseriktningar.

1 kommentar:

Anonym sa...

JÄTTEINTRESSANT !
Morfar hade bysten i sitt gröna rum (född 1888).