torsdag 26 juli 2007

Cobh Deepwater Quay


Cobh Deepwater Quay är för alltid en historisk märkesplats för det irländska folket - en plats som berör landets vedermödor i det förflutna och som väcker starka känslor. Kajen har kommit att intimt förknippas med den massutvandring som ägde rum under perioden 1848 - 1950 då totalt mer än 6 miljoner irländare emigrerade till Amerika, Canada och Australien. Från Cobh Deepwater Quay skeppades 2,5 miljoner människor ut.

Massutvandringen från Irland berodde till största delen på fattigdom, missväxt, ett hopplöst jordfördelningssystem och allmänt avsaknad av framtidsmöjligheter. Omkring åren 1845-1851 nådde den irländska utvandringen exempellösa proportioner - 1,5 miljoner flydde när hungersnöden var som värst. Under några år orsakades den av totalt utebliven potatiskörd, vilket gjorde att folkets återstående utväg för överlevnad var att fly, bort från hungersnöden och sjukdomar.

Sedan 1993 finns ett minnesmonument rest på denna plats, till minne av alla de irländare som här gick ombord på fartygen, som tog dem med på den långa överfarten till Ellis Island, New York. Där står för övrigt ett likadant monument.

Inga kommentarer: