onsdag 25 juli 2007

Amerikaskjulet


Amerikaskjulet eller Betongskjulet, vid Stigbergskajen stod klart 1912 och var då en av de första byggnaderna helt av betong i Göteborg. Svenska Amerika Linjen startade sin linjetrafik år 1915 och det var härifrån som rederiets stora atlantångare avgick. Utlängtan fick ofta här ett tydligt och känslomässigt avstamp, inte minst för alla emigranter, som reste till Amerika och tog avsked för obestämd tid.

Anlöpen av dessa uppburna skönheter - Gripsholm, Drottningholm, Stockholm och Kungsholm - var under många år en folkfest och samlade stora folkhopar vid kajen. Göteborgarna mötte upp med banderoller och flaggor och vem minns väl inte journalfilmerna med Greta Garbo ombord? Den svenska aktrisen utvandrade år 1925.

Trafiken fortsatte fram till slutet av 1950-talet då rederiet lade ner den reguljära rutten. De luxuösa fartygen övergick sedan i kryssningstrafik.

Amerikalinjens sista fartyg med namnet Kungsholm byggdes år 1966 och seglar fortfarande(!) på världshaven, numera under namnet Mona Lisa med Nassau som hemmahamn. Det gåtfulla leendet avslöjar ingenting om fartygets framtid - snar skrotning (Gud förbjude!) eller förverkligandet av mångas dröm, att till sist under svensk flagg segla hem henne till Göteborg och förtöja henne för gott vid Amerikaskjulet. Det storslagna älvrummet, som i nutid upplevs väldigt tomt, skulle därmed fyllas med en mycket sevärd attraktion, inte bara ämnad för de sjöfartstokiga göteborgarna. En unik skönhet lockar alla.

Inga kommentarer: