söndag 27 januari 2008

Förintelsens minnesdag - 27 januari


Vilka är förövarna?

En av insikterna som infann sig var lika skrämmande som den är gammal, nämligen att de som begick de här övergreppen i regel inte var avvikande eller speciella på något vis. En minoritet visade inga skrupler, utan tyckte uppenbarligen om det på något vis; en annan mycket liten grupp visade det yttersta modet, och vägrade. Majoriteten följde dock bara med, följde strömmen, gjorde som alla andra - utan att ställa frågor eller resa invändningar - troligtvis för att det var det lättaste valet.

Peter Englund, historiker

Jag menar att insikten gäller längs hela skalan av mänskliga konflikter - från den yttersta av alla grymheter; folkmordet - till t.ex. en djup arbetskonflikt, där det sista steget i konflikttrappan är att förgöra/krossa den andre.

Människor med civilkurage, som ser detta inferno i tid, agerar i trots mot vår likgiltighet inför den andre och går själv under, om understöd ej kommer från uppväckta likar. Måtte det alltid födas människor, som har kraften, modet och inspirationen att rädda oss från undergången.

(foto: Raoul Wallenbergs torg, Sthlm 27 jan -08)

Inga kommentarer: