måndag 26 november 2007

Prins Ruspolis turaco


Från Kolbotten i det mörkaste Småland till Afrikas soldränkta busksavann i Etiopien är inte steget långt. Inte på den här bloggen. Jag blandar friskt efter dagsform och intresse. Som envåldshärskare över sin egen blogsida kan man tillåta sig nästan vad som helst.

Betrakta noga det synliga om du vill bli varse det osynliga, så lyder Björn von Rosens råd. Och han visste. Som naturskildrare tillhör han de svenska klassikerna - Bruno Liljefors, Sven Barthel, Sven Rosendahl, Arne Sucksdorff, Gunnar Brusewitz osv. Hans kärleksfulla inlevelse i djurets väsen och egenart har framförallt i akvarellmåleriet resulterat i fantastiska djurporträtt, där hans iakttagelser förmedlar djup kunskap till oss som betraktare.

Under 40- och 50-talet vistades han periodvis i Etiopien, varifrån många fågelbilder ingick i den utställning som Moderna Muséet anordnade vintern 1984.

Prins Ruspolis turaco är en fågel med strängt begränsad utbredning. von Rosen skriver i den utsökta utställningsskriften att fågeln har anträffats i två olika terrängtyper - i högväxta och mörka zigba-skogar och i skogar dominerade av ståtliga enstaka vildfikonträd. Hemma på väggen har den mystikomgärdade Prins Ruspolis turaco nu hängt som inramad bildplansch i tio år. Nu flyttar den.....

Inga kommentarer: