torsdag 6 oktober 2011

Trädet och skyn



Äntligen!!!

Till många litteraturvänners oerhörda glädje tillkännagavs alltså idag årets Nobelpristagare i litteratur - Tomas Tranströmer.

Stort och hjärtligt grattis!!!

Förväntningarna och förhoppningarna hos lyrikvänner runtom i världen har växt sig stora under alla åren som hans namn funnits med bland nomineringarna. Och nu är det ett faktum! Nobelpristagare Tomas Tranströmer!

I decennier har vi lärt oss att älska hans mästerliga bildspråk, metaforer och lika plötsliga som totalt överraskande öppningar i diktspråket, vilket ger oss tillgång till ett universum, som vi bara anat - ett universum, inte på ljusårs avstånd, utan ett universum som befinner sig alldeles tätt inpå oss. Ja, också inom oss.

När glädjen är sanslös stor en sådan här dag, vad gör man då…??? Ja, man kan gå ut i regnet, mellan skurarna och se hur det står till med favoritträdet uppe vid kyrkogårdshäcken, kanske fotografera det mot den flammande oktoberskyn och i kvällslampans sken igen läsa en av hans odödliga klassiker (finns med här på bloggen sedan tidigare):


Trädet och skyn

Det går ett träd omkring i regnet,
skyndar förbi oss i det skvalande grå.
Det har ett ärende. Det hämtar liv ur regnet
som en koltrast i en fruktträdgård.

Då regnet upphör stannar trädet.
Det skymtar rakt, stilla i klara nätter
i väntan liksom vi på ögonblicket
då snöflingorna slår ut i rymden.

/ Tomas Tranströmer
(foto:©Längs kajen)

Inga kommentarer: