måndag 30 mars 2009

Tulipanapassion


"På resa mellan Konstantinopel och Adrianopel såg han blommande tulpaner som växte vilt på ängarna. Såsom en av de första européerna lärde han känna dessa och andra lökväxter som han medförde till Västeuropa. Turkarna kallade växten för tulipam (dulband) som betyder turban." (ur Blomsterspråk)

Vad vi här talar om är förstås resenären och begåvade humanisten, herbalisten och diplomaten Ogier Ghislain de Busbecq, som under sin odyssé i österled år 1554 besökte sultanen Soliman den store i Konstantinopel.

Och tulpanen mottogs, som vi känner historien, med en enorm entusiasm i Europa, en passion som varar än idag, inte minst bland oss svenskar med en omsättning av 1 miljon tulpaner om dagen under årets första månader.

Den gode Ogier Ghislain de Busbecq glömmer vi aldrig att tacka för denna historiska insats som glädjespridare här i Norden. Och när allt kommer omkring inte heller turkarna när vi pryder köksborden med den ena tulpanbuketten efter den andra. Lökodlarna i Holland har förstås också en betydande del i det här upplevda vårruset, så tack också till dem.

(foto: Giverny, Frankrike)

Inga kommentarer: