söndag 29 juni 2008
lördag 28 juni 2008
Där andning sker
I jämnhöjd med de låga skären ute på den öppna fjärden mellan Svartlöga och Rödlöga slog skepparen plötsligt av på farten och med halvfart närmade vi oss i fortsättningen inloppet till Rödlöga. Förnuftet sa mig att fartminskningen berodde på en saklig anpassning till tidtabellen samtidigt som känslorna hellre tolkade den märkbara förändringen som att vi med aktning närmade oss en övärld som hittills och under många år legat som en hägring i havsbandet, i en högst personlig drömvärld. Och vad är väl då en värdigare entré, än att långsamt - högtidligt och andaktsfullt - segla in mot bryggan till denna utpost och centrum i ytterskärgårdens sista övärld? En plats där andning sker.
Ute på havet
Ute på havet känner man en vår
eller en sommar bara som ett
vinddrag.
Den drivande Floridatången
blommar ibland om sommaren,
och en vårkväll flyger en skedstork in mot Holland.
(Harry Martinson/Nomad 1931)
torsdag 26 juni 2008
Till havs...
onsdag 25 juni 2008
Äntligen!
tisdag 24 juni 2008
måndag 23 juni 2008
Låt framtiden dröja!
fredag 20 juni 2008
Ut till hav och öar
torsdag 19 juni 2008
Tomhet...
... var ordet för dagen. Bokstavligen.
Här låg en festplats, som snabbt nedmonterades efter fiaskot mot de ryska vinthundarna, som nu rusar vidare.
Trösten är dock nära - en midsommarhelg på landet - som terapeutiskt uppåttjack med sill och potatis m.m.
Gå ut, låt kohagen göra dig glad! Innan den sista kossan har lämnat landet.
Trevlig midsommar!
(foto: Stockholm, Skeppsbron, 19 juni - 08)
söndag 15 juni 2008
Dagen efter...
... känns det som. Även utan spirituosa.
Vaknar upp efter besvikelsen igår kväll och kan lätt konstatera att spanjorerna var det bättre laget. Vann rättvist (2 - 1) men snöpligt för oss med blågula hjärtan. Det sved! Men grattis till dem som tippade rätt! Ny match på onsdag mot ryssarna. Vinst där är det enda som räknas. Vi laddar om....
I övrigt, några bilder söndag morgon i Gamla Stan, innan turistströmmen fyller gränderna. Och då talar jag mest om ryssar...
En mor och son stannar till vid ett skyltfönster, Winston Churchills propagandatext i ett annat skyltfönster, besjungna antikvariatet vid Kornhamnstorg, Silver Wind (Nassau) ankommer Skeppsbrokajen med kryssande ryssar. (I skrivande stund brölar tre långa och kraftiga ljudstötar ut över Strömmen, fartyget avgår från Stockholm. Klockan är 2100).
För tjugo år sedan stod jag vid samma kaj och tog emot de kryssande ryssarna. På den tiden hette fartygen Mikhail Kalinin, Ilich, Maxim Gorkij osv. En ny tid är förvisso här sedan länge....
(foto: Stockholm, juni 15, -08)
lördag 14 juni 2008
Dagens citat...
Ikväll spänner vi bågen igen...
fredag 13 juni 2008
En som grävde guld i USA...
... dansade och sjung hela sommaren -94.
Ett brons blev det den gången för det svenska landslaget i USA men någonting sådant lär vi väl inte få uppleva den här gången. Eller? Niklas Strömstedt finns dock fortfarande med i kulisserna, eller på scen snarare, fast sjunger nu hellre om Kungsträdgården i Kungsträdgården och Stockholms gator. Gräver där han står. Inte alls illa det heller.
(foto: Kungsträdgården, Stockholm, 13 juni -08)
torsdag 12 juni 2008
måndag 9 juni 2008
Landslaget
söndag 8 juni 2008
fredag 6 juni 2008
Karl Johanslussen
Logården
När kungahuset hade öppnat portarna idag på Kungl. Slottet strömmade folket till i massor. Och själv hade jag aldrig tidigare gått runt inne på Logården, som vetter ut mot Strömmen. Allmänheten når ju vanligtvis bara fram till järngrinden.
Nackdelen en sådan här dag är förstås att alla andra var där samtidigt. Skönheten fick inte kontakt med känslorna - stillheten saknades. Upplevelsen blev därför tyvärr ett antiklimax, förväntningarna var alltför höga.
Och förresten, yttre borggården har tydlig atmosfär och är tillgänglig året om. Besök rekommenderas helst en tidig morgon eller sent på kvällen. Tystnaden är överväldigande i den historiska miljön.
(foto: Kungl. Slottet, Stockholm, 6 juni, -08)
6 juni - Sveriges Nationaldag
Sverige, Sverige älskade vän
En tiger som skäms
Jag vet hur det känns
När allvaret har blivit ett skämt
När tystnaden skräms
Vad är det som hänt
Välkommen, välkommen hit
Vem du än är var du än är
Duka din veranda till fest
För en långväga gäst
I landet lagom är bäst
Vi skålar för en midsommar till
Färsk potatis och sill
Som om tiden stått still
Välkommen, välkommen hit
Vem du än är var du än är
Regnet slår mot rutorna nu
Men natten är ljus i ett land utan ljud
Och glasen glittrar tyst på vårt bord
Lika tomma som ord
Visst är kärleken stor
Välkommen, välkommen hit
Vem du än är var du än är
Välkommen, välkommen hit
Vem du än är var du än är
/text J.Berg
(foto: Sverige 6 juni, 2008)
onsdag 4 juni 2008
Ombord Götheborg
Intrycken ombord, hur gör man dem rättvisa? Det skickliga hantverket, träkänslan, tjärdoften, historien som stiger upp ur tidshavet, prestationen att överhuvudtaget förverkliga det unika båtbygget i modern tid, den bevarade kunskapen, öppenheten ombord i ostindiefararen Götheborg.....
Orden känns helt otillräckliga, förmår inte förmedla den mäktiga upplevelsen ombord - kontakten med historien - och alla de andra känslorna som uppstår i samband med ett besök.
Jag säger bestämt, var och en som har möjlighet bör absolut utnyttja tillfället att besöka skeppet innan avgång från Stockholm 6/6 6 p.m. Då lämnar hon Skeppsbron i krutrök och salutsalvors knall, har jag förstått.
(foto: Stockholm 4 juni -08)
tisdag 3 juni 2008
Det small plötsligt till...
... och så låg hon där och flöt på Strömmen igen. Vi öppnade fönstret, saluten knallade på i gränderna och hamnens inneliggande fartyg svarade ljudligt i signalhornen.
I den efterföljande tystnaden tänkte vi att Götheborg har med sin närvaro signerat varenda kvadratmeter av Stockholms Ström.
Det var utan tvekan en värdig ankomst när Götheborg ankom Skeppsbrokajen vid 22-tiden under måndagskvällen.
(foto: Skeppsbrokajen, Stockholm, 3 juni, -08)
måndag 2 juni 2008
Motstånd
Trängd veranda...
..., "långt in i den välordnade storstadens själ" (Nils-Erik Landell).
ÅRSTA HOLMAR - med minnen från ett forna utmarksliv - "fullt af huslig och landtlig poesi" - och en storartad odlingsgärning, som tillsammans utgör en unik kulturhistorisk miljö i stadens mittpunkt.
Det kulturminnesmärkta huset hukar under broarna...., har någonting väsentligt att berätta om vår förhistoria. Samtidigt som vår tids krav på en optimal infrastruktur bryter nya banor högt över de flerhundraåriga vårdträdens kronor.
Ja, den stora frågan till oss själva är till sist: hur vill vi leva våra liv?
(foto: Årsta holmar, Stockholm, 1 juni, -08)