onsdag 27 maj 2015

Och så kommer alla känslorna på en och samma gång…

(foto:©Längs kajen)

Den där mannen i kortbyxor vet vad han gör när han forsar fram i Venedigs lagun.
I nästa liv kör jag båten…

måndag 25 maj 2015

Det var i maj...

(foto:©Längs kajen, Sörmland)

... när göken gol. En storslagen stillhet.


fredag 22 maj 2015

Näckrosvattnet

(foto:©Längs kajen)

Ljus och vågor. Flyta ovanpå en stund. Nästan som livet.
Och skuggor.

Sedan börjar en vind.

onsdag 13 maj 2015

En dag i maj

(foto:©Längs kajen, Sörmland)

onsdag 6 maj 2015

Stilla flyter ån

(foto:©Längs kajen, Trosa å)

Om jag nu har vistats ute på älven (se inlägget 30/4) är det inte mer än rätt att som kontrast också vandra längs ån i morgonljuset.
Kanske passar en å rentav dagens kynne bättre, med småstadens charm tätt inpå?
En å saknar t.ex. behov av att visa upp sig, flyter ljudlöst fram i sin småskalighet och bidrar till positiva strömningar. Floder och älvar däremot, de dominerar, tar för sig och möter havet i mynningen med en bredsida. Flod eller å, Don eller ån?

söndag 3 maj 2015

Bortom rastlösheten

(foto:©Längs kajen, Seminarieparken, Ytter-Järna)

I mitten av  90-talet höll professor Owe Wikström en serie mycket uppskattade morgonandakter i radions P1, vilket också gav upphov till en fin samling av dessa i bokform - ”Tillvarons blå underton”.

Under rubriken ”bortom rastlösheten” skriver han: den inre stabiliteten, säger den andliga traditionen, har att göra med en övning på tre områden: stillhet, vila och ensamhet. Sök stillheten, unna dig vilan!
Det hektiska görandet måste regelbundet ersättas av varandet.

fredag 1 maj 2015

I cirklar

(foto:©Längs kajen)

Istället för att lyssna till rader av verklighetsfrånvända politiker denna vårdag tog jag en uppfriskande promenad  i parken. Tål inte längre ord som ”utmaningar” och ”det skall vara  ordning och reda” när landet redan upplever systemkollaps på flera områden. Ord, ord, ord i cirkelresonemang.
 

Men visst, själv går man där i cirklar i viss mån, även om det i jämförelse sker tämligen ljudlöst. Ibland i vida cirklar med flera decenniers omkrets (se förra inlägget). Seminarieparken i Ytter-Järna besöker jag desto oftare och får väl då ingå i en slags mindre cirkel, som svävar en bit i det blå. Så tydligen, allt står inte i förändring. Dagens valspråk - inget nytt under solen.